Teks Pidato Bahasa Jawa Moderasi Beragama

MODERASI BERAGAMA

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِي جَعَلَ اِنْدُونِسِيَّا دَوْلَةً مُّسْتَقِلًّا، بِاَنْوَاعِ الْعَادَاتِ الْمُخْتَلِفَاتْ،  اَشْهَدُ اَنْ لَااِلَهَ اِلاَّ اللهْ، وَاَشْهَدُ اَنَّ محمّدًا رَسُولُ اللهْ وَحْدَهُ لَاشَرِيْكَ لَهْ. وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحمّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهْ لَانَبِيَّا بَعْدَهْ.

Poro juri ingkang arif saha wicaksana

Para rawuh lan rencang-rencang sedoyo Rohimakumullah

Langkung rumiyin, sumangga kita ngaturaken puji syukur dhumateng Allah SWT. ingkang sampun nyipta dualisme jagad, kang ora bakal duwe siji yen ora ana loro, sahinggo kadadosan langit lan bumi, rembulan lan lintang, segara lan daratan, kaindahan lan sifat awon, supaya urip ing jagad iki sampurna.

Ingkang kaping kalih, shalawat saha salam mugi-mugi tansah lumampah dhateng rasul, pangarsaning umat. Sing nyeret kriminal lan maksiat. Sing ngubengi cahya slamet, sing bisa menehi syafaat kanggo manungsa, besuk ing dina kiyamat. Panjenenganipun nabi agung, Rasulullah Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam.

Para rawuh ingkang minulya

Indonesia minangka negara kesatuan kang kebak keragaman; adat, budoyo, keyakinan lan agama. Ing siji sisi, keragaman iki ndadekake Indonesia negara sing unik lan menarik. Nanging ing sisih liya, yen ora dijaga lan dikelola kanthi bener, bisa dadi potensi konflik, muncule fanatisme buta, kompetisi sing ora sehat, hinggo tawuran sing bisa ngrusak filosofi negara, bhineka tunggal ika.

Songko kunu muncul sijining pitakonan poro sedulur!  Apa awak dewe iki gelem yen bangsa gedhe iki, bangsa sing dibangun kanthi rekasa banget, ngetokake kringet, luh, malah genangan getih para syuhada. Ambruk amarga kepentingan pribadi utawa golongan? Wangsulane, mesthi ora. Mulane. Keparenga kula ing kawedanan iki ngaturaken pidato kanthi irah-irahan “Moderasi Agama Sebagai Alat Penyatu Bangsa”.

Para rawuh ingkang minulya

saderengipun kita rerembag babagan moderat. Mesthine, luwih dhisik kudu ngerti apa tegese moderat meniko? Jawabe, moderat minangka dalan tengah antarane rong perkara, sing ngalami ketimpangan sosial utawa gesekan sosial. Banjur apa tegese moderasi agama? Moderasi agama yaiku carane kita tumindak, ndeleng, liwat dalan tengah ing agama, supaya kita ora kebablasen, utawa ekstrim ing laku.

Banjur kepiye carane bisa nggayuh moderasi agama? Jawabane ono loro. Yaiku kang sepisan: kita kudu dadi wong wasatiyah, yaiku wong kang ana ing tengah, wong kang moderat lan ora kebablasen. Ing Al Qur'an surat al-Baqarah ayat 143 nerangake:

وَكَذٰلِكَ جَعَلْنٰكُمْ اُمَّةً وَّسَطًا لِّتَكُوْنُوْا شُهَدَاۤءَ عَلَى النَّاسِ وَيَكُوْنَ الرَّسُوْلُ عَلَيْكُمْ شَهِيْدًا

Lan semono uga, Ingsun dadekake sira kabeh wong Islam, wong-wong ing jaman pertengahan, supaya sira padha dadi saksi tumrap tumindake manungsa. Lan supaya kanjeng nabi muhammad dadi saksi tumrap tumindakmu.

Syeikh Mustofa al-Maroghi nerangake: Ummatawasato iku sikape wong Islam kang ana ing tengah. Ora leluwihan, ora ekstrim lan radikal sajrone nindakake ajaran agama islam.

Para rawuh ingkang minulya

Cara kanggo nggayuh moderasi agama sing kapindho yaiku tasamuh utawa toleransi. Tegese saling ngurmati lan ngurmati. Luwih khusus, naliko karo wong sing beda agama. Banjur ing ngendi titik toleransi miturut agama? wangsulane ana ing Al Qur'an surat al-kafirun ayat 4-6.

وَلَآ اَنَا۠ عَابِدٌ مَّا عَبَدْتُّمْۙ وَلَآ اَنْتُمْ عٰبِدُوْنَ مَآ اَعْبُدُۗ لَكُوْمُ دِلْكُمْ دِ

Lan aku ora tau dadi penyembah, apa sing sampeyan sembah. Lan sira ora tau nyembah marang kang tak sembah. Kanggo kowe agamamu lan kanggoku agamaku.

Kuwi prinsip toleransi sing langsung disebutake Gusti Allah. Nanging ayat quran iku mou unik. Ing Indonesia, akeh wong sing nafsirake toleransi.

Ana sijine murid sing takon marang gurune, Pak guru, Romadhon wingi kancaku sing Kristen nggawa jajan. Dheweke kandha marang aku, sugeng siyam. Lah, opo naliko natal wingi aku yo kudune ngucapake selamet natal? Apa to sing diarani toleransi? Kepiye asline wates e toleransi?

Mongko Jawabe: ora oleh ngucapake ngono iku mou, naliko awak dewe ora nduwe kepentingan opo2. Watese toleransi iku selagi dudu soal iman lan kapercayan mongo toleransi oleh2 wae.

Pramilo Kita minangka siswo-siswi bakal nduweni peran gedhe banget, kanggo nggayuh persatuan rakyat. Liwat moderasi agama meniko.

Para rawuh ingkang kinurmatan.

Mekaten pidato singkat ingkang saged kula aturaken. Kesimpulane, kita minangka umat Islam kudu nindakake prinsip 2 kanggo gayuh moderasi beragami, yoiku kudu duwe sikap wasatiyah (tengah-tengah) utowo madya, moderat lan mboten berlebihan. Kapindho, kita kudu toleran, ing ngendi wae, kapan wae lan marang sapa wae angger ora babakan iman lan keyakinan. Supoyo negari Indonesia tercinta, dados baldatun toyyibatun warobbun Ghofur.

Sak derenge kawula tutup, ono sijining pantun.

-          Ummat kresten nembe mawon natalan

-          Ummat islam bakal riyoyo lan kupatan

-          Moderasi beragama kita leksanakan

-          Supoyo Indonesia dadi tentrem lan aman